Tentoonstellingen
Beste bezoekers, welkom! Graag delen wij hier onze eerdere online tentoonstellingen met u. Ontdekken, herontdekken en herinneringen...we wensen je een fijn bezoek!
2009
Tentoonstelling te kasteel van Corroy le Château
In 2009 organiseerde de Stichting, met de hulp van de Markies de Trazegnies, haar eerste tentoonstelling in het Château de Corroy-le-Château van mei tot september 2009, parallel aan de bezoeken en activiteiten die op het kasteel werden georganiseerd. concerten, waaronder het artistieke beheer, worden uitgevoerd door François Emmanuel de Wasseige en tijdens het zomerseizoen worden er toneelstukken georganiseerd.Het publiek kon de enkele panelen in de eetkamer bewonderen die door de schilder zijn geschilderd. Tijdens concerten heeft deze zaal een uitstekende akoestiek voor oude instrumenten.In feite werd dit zeer mooie plafond geschilderd in 1848 ontdekt en toegeschreven aan onze schilder door Jean Robie na de publicatie van het boek. Bij het kasteel van Attre werd een ander plafond ontdekt na onderzoek van Xavier Duquenne. De markies de Trazegnies en de Koninklijke Vereniging van Historische Woningen en Tuinen van België beheren momenteel dit uitzonderlijke erfgoed en het plafond werd onlangs gerestaureerd.
Na de belangstelling en het persoonlijke enthousiasme dat werd gewekt door haar eerste tentoonstelling in Corroy-le-Château, is de Stichting terug in bedrijf door haar schilder terug te brengen naar de stad Sint-Gillis ter gelegenheid van de kunstenaarsbiënnale die van 7 tot 23 mei 2010 wordt georganiseerd in het Maison Communale de Sint-Gillis. De tentoonstelling combineert de schilderijen van Jean Robie met de technologische kunsten (multimedia-installatie door B2Fays en M. Constans) van onze tijd om een dialoog tot stand te brengen tussen het verleden en het heden, en de bezoekers te laten "binnenkomen" met een eigentijdse uitstraling in zijn schilderij. Een mooi eerbetoon, aangezien deze viering een belangrijke schilder van Sint-Gillis heeft doen herontdekken en zijn picturale werk en zijn liefde voor de natuur met het grote publiek heeft gedeeld. We mogen nota nemen van een zeer goede samenwerking van de afdeling cultuur van Sint-Gillis en het cultureel centrum Vorst voor de multimedia-installatie, evenals de bevoorrechte steun van Charles Picqué.
**************************************************************************************
2013-2014
Europalia India -Charlier Museum tentoonstelling
"Jean Robie, schilder en schrijver en zijn reis naar India"
In 2013 heeft de Stichting de lat hoger gelegd met een nieuw tentoonstellingsproject voorgesteld door het Charlier Museum als onderdeel van het Europalia India Festival.
Bij het publiek beter bekend om zijn stillevens dan om zijn oriëntalistische landschappen, maakte de man met de bijnaam "de liefhebber van rozen" in 1881-1882 een avontuurlijke reis naar India. schilderijen, schetsen, reisverslagen, foto's en kunstwerken meegenomen terug uit India door de schilder, die de enthousiaste visie illustreert van een Belgische globetrotter uit het einde van de 19e eeuw op dit fascinerende land met meerdere componenten, zowel de manieren, gebruiken en kleurrijke festiviteiten als de kleine details van het dagelijks leven. Museografisch ontwerp heeft zich ook opengesteld voor nieuwe technologieën. Door een virtuele lessenaar aan te bieden, geproduceerd door de ULB, waarmee bezoekers interactief door het picturale en literaire werk van de schilder konden reizen.
*****************************************************************************************
2014
"En Route" In de voetsporen van Belgische artiesten op hun reis
Op initiatief van het Félicien Rops Museum, een tentoonstelling getiteld “En route! vindt plaats van 25 mei tot 28 september 2014. Dit stelt voor om een eeuw aan reisroute van Belgische reizende schilders (1825-1925) te volgen. Naar aanleiding van de echo die tijdens de Europalia-tour klonk, verzocht het Félicien Rops Museum de Stichting om deel te nemen aan dit project, dat het museumteam zal voorzien van de kostbare archieven (geschriften van de schilder, verhalen, reisfoto's en schilderijen) die nodig zijn voor de tentoonstelling. : Laurence Brogniez en Christine Dupont De catalogus wordt uitgegeven door het Rops museum (provinciale drukpers) en bevat bijdragen van Laurence Brogniez, Véronique Carpiaux (Rops museum), Sabine Cornélis (Tervueren museum), Christine Dupont, Fabrice Preyat (ULB ).
*********************************************************************************
2014
Jean Robie-tentoonstelling
- 51e internationale wedstrijd van Rozennieuws uit Roeulx 4-8 september 2014
Ter gelegenheid van de 51ste Internationale Wedstrijd voor Nieuwe Rozen van Roeulx, zal de stad Roeulx onze schilder verwelkomen voor een prestigieuze tentoonstelling rond het thema van de roos. De roos "Jean Robie" zal voor het eerst worden genoemd en aan het grote publiek worden gepresenteerd.
met de steun van de Nationale Loterij
***********************************************************************
2015
Tentoonstelling Rozen door Jean Robie in Saint -Hubert"
Stadhuis van Saint-Hubert
Op 4 en 5 juli 2015 viert Saint-Hubert Pierre-Joseph Redouté tijdens het Weekend van de Roos. Om de 175e verjaardag van haar dood te herdenken, zullen de rozen die haar beroemd hebben gemaakt de stad in al hun vormen binnenvallen.
Bij deze gelegenheid wordt de Jean Robie Foundation uitgenodigd om het werk van de schilder, ook bekend om zijn bloemencreaties, voor te stellen.
Wij hebben de grote eer u uit te nodigen voor dit evenement!
Meer informatie? hier
*****************************************************
2017
*Tentoonstelling van dierenkunst en natuur
8-9-10 september 2017
"Freux Open Monumentendagen"
Jean Robie, dierenschilder in de spotlight
"Jongeren bewust maken van erfgoed"
Kasteel en bijgebouwen van Freux
Libramont-Chevigny
Tentoonstellingscataloguspagina's van Open Monumentendagen in Freux 2017
***********************************************************
. 2020
van 1 tot 10 mei 2020: geannuleerd wegens inperking van Covid 19
Tentoonstelling in de Sint-Baafskathedraal in Gent tijdens Floraliën in Gent
"De rozenschilders Frans Mortelmans en Jean Robie"
met de medewerking van Floralies Gantoise,
SNRB - Vrienden van de Roos en Frans Thomas, voorzitter
-de stichting Mortelmans en Norbert Hosteyn
-de Jean Robie Stichting
**********************************************************
2021
van 03/10/20 tot 18/04/2021
Tijdelijke tentoonstelling in het museum Félicien Rops Namen
Tentoonstelling “Bekroond! Belgische kunstenaars op de markt (1850-1900) »
Valerie MINTEN
Rops Museum Rue Fumal, 12 - 5000 Namen
tel: 081/775370 mail: valerie.minten@province.namur.be
Facebook www.provincie.namur.be
reservering volgens de regels van opsluiting
.
bedankt aan Félicien Rops musea
*****************************************************************************************************
.
Tweehonderdste geboortedag van Jean Robie
van 15 tot 28 november 2021
opening op 19 november
Jean Robie-tentoonstelling
"Onze Cirkel" Paviljoen van het Park Pierre Paulus du Châtelet
Parmastraat 51
Sint-Gillis
Onder auspiciën van mevrouw Cathy Marcus
Wethouder Volkshuisvesting, Grondbeheer, Sport, Sociale Zaken,
Europese Zaken, Personeelszaken en Gemeentearchief.
Plant van Jean Robie-rozen in het Parc Pierre Paulus du Châtelet
De Stichting bedankt mevrouw L'Echevin Cathy Marcus,
Burgemeester Charles Picqué van deze prachtige tentoonstelling ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van Jean Robie
********************************************************
Article de presse de José Vandermeeren
EXPOSITION/ ART/ CULTURE/ HISTOIRE/ BXLCAP/ AGENDA/
Bicentenaire de la naissance de Jean Robie. Une exposition dans « sa commune de Saint-Gilles
BRUXELLES, 10/11 (BELGA) = A l'occasion du bicentenaire de sa naissance, une exposition consacrée au peintre, écrivain, académicien et grand voyageur bruxellois Jean-Baptiste Robie (1821-1910) aura lieu, du 15 au 28 novembre, dans le Centre d'animations « Notre Cercle » à Saint-Gilles.
Jean Robie, né le 19 novembre 1821, est connu du public pour ses natures mortes, et notamment ses splendides roses (une rose porte son nom), mais aussi pour ses paysages orientalistes.
La Fondation Jean Robie, d'utilité publique, envisage la création d'un musée à Saint-Gilles dédié à l'artiste mais aussi à d'autres peintres du XIXè siècle ayant des liens avec la commune, Jean Robie, pour sa part, a longtemps résidé chaussée de Charleroi dans cette commune du centre-sud de la capitale.et dont une rue porte son nom..
Après avoir exploré l'Europe méridionale et l'Afrique du Nord pour échapper à la rigueur des hivers belges, Jean Robie va entreprendre un voyage en Inde et ce périple donnera naissance à plusieurs peintures pleines de vie, généralement de taille réduite. L'artiste pratiquait la peinture de plein air chère à l'école de Tervueren. Il était du reste en relation avec les peintres paysagistes Théodore Fourmois et Théodore Baron. Ses paysages vont, par conséquent, s'inscrire de plein pied dans la représentation réaliste de la Nature.
Par ailleurs écrivain de talent, Robie décrira ses observations de manière pittoresque dans un récit passionnant, à savoir « Fragment d'un voyage en Inde et à Ceylan », publié en deux volumes en 1883 et 1885. Il y consacrera plusieurs chapitres à sa traversée en bateau vers l'Inde, à la chasse au tigre lors de son séjour dans la jungle ainsi qu'à ses nombreuses visites de villes historiques. L' Académie royale de Belgique, dont Robie était membre, a publié plusieurs fragments de cet ouvrage ainsi que d'autres écrits élaborés par le peintre.
L'oeuvre de Robie, amoureux passionné des fleurs et la Nature, parviendra à se défaire des anciennes conventions pour devenir l'un des « peintres des fleurs » les plus reconnus de son époque.. On le qualifiera également d' « Amant des roses ».
L'exposition sera accessible du lundi au vendredi de 10h00 à 16h30 ainsi que le samedi et le dimanche de 10h00 à 19h30. « Notre Cercle » est établi rue de Parme, 51, à Saint-Gilles. Informations : Tél : 02-536 02 53 et site : www.fondationjeanrobie.org ./. JVR
********************************
AAN HET WERK! BELGISCHE KUNSTENAARSATELIERS IN DE 19DE EEUW.
Van 21/10/23 tot 10/03/24
“Wat wil je, ik kan niet werken zoals de meeste goede schilders uit Brussel, die 's morgens naar hun atelier vertrekken alsof ze naar kantoor gaan en 'tussen hun maaltijden door schilderen'. Als ik werk, slaap ik niet, verdwijnt mijn eetlust en word ik koortsachtig tot ik uiteindelijk zijwaarts neerstort als een schip dat door een zuidwestenwind wordt geveld. [1] Zo beschreef Félicien Rops (1833-1898) zijn kunstenaarsbestaan in 1884, toen hij al ruim tien jaar in Parijs woonde en met een zekere minachting naar de Brusselse schilders van zijn generatie keek die niet het lef hadden gehad om uit te wijken naar de Franse hoofdstad en er naam te maken.
Hoe zagen de Belgische kunstenaarsateliers eruit in de tweede helft van de 19e eeuw? Er werd geëxperimenteerd, maar ook werk tentoongesteld en verkocht. Het atelier had een mythisch aura en sprak tot de collectieve verbeelding. De tentoonstelling in het Museum Félicien Rops brengt een dialoog op gang tussen het atelier als ruimte van creatie, als visitekaartje van de kunstenaar en als voorwerp van allerlei fantasieën en projecties in de kunst en de literatuur. Zo proberen we de dubbele realiteit van het kunstenaarsatelier - de materiële en de symbolische - te begrijpen, samen met zijn dubbele dimensie die schippert tussen intimiteit en publiciteit.
Neem een kijkje achter de schermen van het creatieve proces en maak kennis met het materiaal, de omgeving en de geuren van de plek waar modellen en kunstliefhebbers elkaar afwisselen. We tonen bekende en minder bekende kunstenaarsateliers overal in België, met Brussel als kloppend hart. Ontmoet de kunstenaars aan het werk in de besloten ruimte van hun zolderkamer of in een open ruimte in hun tuin. Laat je onderdompelen in het 19e-eeuwse universum van mannelijke en vrouwelijke kunstenaars aan het werk, te beginnen met Félicien Rops aan zijn etspers.
Tentoongestelde kunstenaars :
Evert Jan Boks, Eugène Broerman, Evelyne de Behr, Henri de Braekeleer, Philippe De Gobert, Louise De Hem, Pierre Delcour, Servais Detilleux, Omer Dierickx, Cécile Douard, James Ensor, Henri Evenepoel, Léon Frédéric, Théodore Hannon, Emile Hoeterickx, Charles Houben, Evert Larock, Paul Mathey, Henri Meunier, David Oyens, Peter Oyens, Maurice Pirenne, Henri Privat-Livemont, Jean Robie, Félicien Rops, Jan Willem Rosier, Léopold Speekaert, Alfred Stevens, Georges Van Zevenberghen
Curatoren van de tentoonstelling: Laurence Brogniez en Tatiana Debroux, ULB
Catalogus : Au travail ! Les ateliers d’artistes en Belgique au 19e siècle, textes de L.Brogniez, V.Carpiaux, T.Debroux, G.Di Stazio, Ch.Dupont, Th.Cleerebaut, Marjan Sterckx, E.Wicky, Silvana editoriale, 2023, 144 p., 32€
Een ESCAPE ROOM in het museum!
« Mysterie in het atelier van Félicien Rops »
Je bezoekt het atelier van de kunstenaar Félicien Rops in de Rue Fumal 10. Een van zijn schilderijen is gestolen, een meesterwerk dat hij net af heeft en dringend naar zijn opdrachtgever moet brengen. Wie zit achter de diefstal? Is het zijn model? Zijn schuldeiser? Of een kunstverzamelaar? Zet je hersens aan het werk en help de commissaris het mysterie op te lossen!
In groepjes van maximaal 5 personen moet je het raadsel binnen de 60 minuten zien op te lossen. Intriges, raadsels, logica en vindingrijkheid zijn de sleutelwoorden in je zoektocht naar de dader om het schilderij van de kunstenaar terug te krijgen!
Een escape room gecreëerd door EnigmaLock, in samenwerking met Les Amis du Musée Rops en de Provincie Namen.
Praktische info:
-
Openingsuren: elke woensdagnamiddag en weekend tijdens het schooljaar + elke dag tijdens de vakantie van 31/10 tot 05/11, van 26/12/23 tot 07/01/24 en van 27/02 tot 03/03/24.
-
Prijs: vanaf € 26/persoon (inclusief een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling Ateliers d’artistes/Kunstenaarsateliers).
-
Reserveren verplicht en betalen op de site www.enigmalock.be
ADRES
12 rue Fumal - 5000 Namur
CONTACT
Tel:+32 81 77 67 55
Email:info@museerops.be
OPENINGSUREN
Open van 10u tot 18u van dinsdag tot zondag